Kris en Lisanne waren op het Pad van de Pianist - Deel 2: De vraagtekens in het nevelwoud


Het is zes jaar geleden dat zij verdwenen. Kris Kremers en Lisanne Froon. Ze waren op het Pad van de Pianist. Maar keerden nooit terug. Wat gebeurde er op die eerste dag van april in 2014? En wat gebeurde er op de dagen die eraan vooraf gingen? Wat gebeurde er op 30 maart en op 31 maart? Met wie hadden de vrouwen gesproken, en waar waren ze naartoe gegaan? De daders, die Kris en Lisanne meesleepten, diep de jungle in, wisten dat ze op die dag de Pianista wilden lopen. Maar hoe wisten zij dat? Werden Kris en Lisanne dagen ervoor al gevolgd? Hadden zij met Kris en Lisanne gepraat? Het beeld van twee mannen - enigszins gezet - die Kris en Lisanne zagen lopen aan de overkant van de straat. De vrouwen lopen nietsvermoedend naar de linkerkant van het beeld. De lucht boven Boquete is grijs. Donkergrijs. Auto's en mensen vullen het straatleven...

Kris en Lisanne hadden op die eerste dag van april gepraat met - zo wordt gezegd - de eigenaar van een hostel. Die vertelde Kris en Lisanne over een pad dat begint achter zijn hostel, een veel kortere route naar de top van Sendero El Pianista. De twee vrouwen zouden die ochtend op dat pad hebben gelopen, maar al na een uur weer terug zijn gekomen. Ze wilden terug naar Boquete. Waarna de eigenaar van de hostel hen aanraadde een taxi te nemen en niet de bus. Ook raadde hij Kris en Lisanne af om het Pad van de Pianist die dag nog te gaan lopen. Was deze man Pedro van Casa Pedro? Of was hij - volgens een andere lezing - José Morales? De vrouwen keerden terug naar Boquete, waar zij door meerdere mensen zijn gezien. Ze hebben waarschijnlijk ergens wat gegeten en daarna de taalschool bezocht waar zij Spaans wilden leren. Werden ze toen al achtervolgd? De wazige foto's van Kris en Lisanne op het laagland van het Pad van de Pianist zijn misschien helemaal niet daar genomen, maar op dat andere pad, dat begint bij de hostel.
Was het Kris die kostte wat kost die dag nog de top van de Pianist wilde bereiken? Het zou alleen maar anderhalf uur lopen zijn, volgens een tekst die ze lazen in de taalschool. Het is daar waar zij voor het laatst - en voor het eerst? - spraken met Feliciano Gonzalez, de gids die een belangrijke rol zou vervullen in hun verhaal. Feliciano bood de vrouwen een full package tour aan, waarbij zij ook op zijn ranch zouden overnachten. Een full package tour naar de top van de Pianist! Maar Kris en Lisanne weigerden. Waarna Feliciano hen een alternatief aanbood; een bezoek aan een aardbeienboerderij, de volgende dag. Kris en Lisanne spraken met hem af om acht uur 's ochtends de volgende dag. En ook voor een bezoek aan de roemruchte vulkaan, later in de week.


Het was Ingrid Lommers zelf - de eigenares van de taalschool - die Kris en Lisanne rond 13:00 uur zag vertrekken. Om ze nooit meer terug te zien. Wat gebeurde er daarna? Kris en Lisanne haalden thuis spullen op, trokken wandelschoenen aan, en namen rond 13:30 de taxi die hen brengen zou naar het begin van het Pad van de Pianist. De taxi waarvan de chauffeur een jaar later onder mysterieuze omstandigheden dood werd aangetroffen. De taxi ook, die twee andere evenzo mysterieuze klanten tegelijkertijd vervoerde. Waren zij het die telkens belden? Of was het de chauffeur? De taxi zou de mysterieuze klanten hebben afgezet, waarna Kris en Lisanne om 13:40 bij het begin van de Pianist werden achtergelaten. Wat wist de taxichauffeur? En wie waren die twee medereizigers?
De mensen van het Italiaanse restaurant Il Pianista zijn vriendelijk, en raden Kris en Lisanne dringend af het Pad van de Pianist alleen te gaan bewandelen. Wanneer Kris en Lisanne toch vertrekken nemen zij hun hond mee als metgezel. De hond heet Azul, maar zal door de meeste mensen Blue worden genoemd. Het is deze blauwe hond die uren later alleen terugkeerde. Kris en Lisanne waren verdwenen.



Waar waren Kris en Lisanne? Ze vertrokken om 14:00 uur. Werden gezien door mensen die wonen langs het Pad. Maar zij konden nooit voor het donker weer terug zijn. De tocht naar de top kan wel drie uur duren. Kris en Lisanne moeten zijn gebracht. Met een auto die in ieder geval tot dicht bij de top kon komen. En zonder iemand die de weg weet kun je verdwalen. Als Kris en Lisanne lachend op de foto staan schijnt de zon nog hoog aan de hemel, en het lijkt er niet op dat ze twee tot drie uur hebben gelopen. Naar een grote hoogte. Foto's die vreemd zijn, angstaanjagend. Het landschap achter de vrouwen is dreigend. Het gevaar is voelbaar. De vrouwen waren niet alleen.

Het is het einde van die middag als mensen een mysterieuze rode pick-up truck het Pad af zien rijden., richting Boquete. Niemand weet van die die rode pick-up is. Wel zag iemand de pick-up ergens staan, langs het Pad. De auto zou verdwijnen en nooit meer worden gezien. Is dit de auto waarmee Kris en Lisanne naar de top werden gebracht? Waren dit de daders? Of een deel van de daders? Het beeld van twee groepen mannen, die zich verenigden op de top van de Pianist. Een groep die er al eerder was. Een andere groep die later kwam. Een val, waar Kris en Lisanne niet uit zouden ontsnappen...


Waar brachten de ontvoerders Kris en Lisanne naartoe? De botten die later zouden worden gevonden. De rugzak, het broekje van Kris. Vele uren moesten er gelopen worden om bij deze stille getuigen te komen. Vele uren lopen naar Alto Romero. Werden de vrouwen daar naartoe gebracht? In Boquete wordt gezegd van wel. Maar Alto Romero is minstens 14 uur lopen door het woud. En waarschijnlijk niet bereikbaar met de auto. De vrouwen werden het slachtoffer van een sex crime. De mensen die dit hebben gedaan hebben dit vaker gedaan. Er zijn meer - veel meer - mensen verdwenen of vermoord in dat gebied. De omgeving van Sendero El Pianista wordt ook gebruikt voor de smokkel van drugs. Hebben de daders hier iets mee te maken?
Niemand zal ooit nog weten wat er precies allemaal gebeurde, in die dagen die volgden, na de eerste dag van april. Kris en Lisanne werden ergens opgesloten, maar konden op bepaalde momenten bij hun telefoons komen. Een schuurtje, een huisje, met een slot op de deur. Een cel waarvan de deur op een dag openging, zodat zij konden vluchten. Wanneer waren zij gevlucht? En hoe? Werden ze door iemand - een van de daders - vrijgelaten? Wisten ze de deur open te maken? De pogingen om te bellen hielden op na 6 april. Waren ze op die  dag ontsnapt? Of op 7 april? En was de nacht van 7 op 8 april, toen de angstaanjagende nachtfoto's werden genomen, de nacht dat ze werden gevonden door de ontvoerders? Het is ook na hun ontsnapping dat ze waren gevallen. Het ongeluk. Een ongeluk zou later de officiële verklaring worden voor wat er met de twee vrouwen was gebeurd. Een ongeluk. Er was inderdaad een ongeluk. Maar Kris en Lisanne werden vermoord.



En hun dood was niet op hetzelfde moment, op dezelfde plaats, of op dezelfde manier. Lisanne werd het eerst vermoord. En dit is waarschijnlijk nadat ze werden gevonden in het bos. Of was dat al eerder? Misschien was het alleen Kris die erin slaagde te vluchten. Misschien was het moment dat zij waren gevallen in het dal het moment dat zij probeerden te ontkomen. Op 1 april.
Kris is op een van de nachtfoto's te zien. Een betraand blauw oog onder golvend oranjeblond haar. Het is pikkedonker overal rondom. Hoe lang heeft Kris nog geleefd? Heeft zij nog een week geleefd? Op 11 april werd er voor het laatst gekeken of er bereik was. Door Kris. Maar ze kon haar pincode niet meer intoetsen. Het was het moment dat ook zij het opgaf. Lisanne was er niet meer, en zij was alleen. Haar einde was gruwelijk, ook al zal nooit meer iemand weten hoe ze aan haar einde kwam.

Het was in juni dat de rugzak gevonden werd. Met een mysterieuze inhoud. Twee bh's, de twee telefoons, de camera. Een paspoort, een verzekeringspasje. 83 dollar. Een flesje water. Kurkdroog en netjes ingepakt. De vingerafdrukken van 33 verschillende mensen. De angstaanjagende foto's. De pogingen om 112 en 911 te bellen. Foto's die iemand heeft bewerkt. Met Photoshop. Op tenminste één van de foto's is dit duidelijk zichtbaar. Lisanne is op een vreemde manier in het landschap geplakt. Ze lijkt uitgerekt. En tussen haar rechterarm en haar middel is niet het groene landschap zichtbaar, maar lijkt het te zijn ingekleurd. Zandkleur. En er is de verdwenen foto 509. En er zijn de tijden die niet kloppen. Wie heeft de foto's bewerkt? En wat was er te zien op de originele foto's? Hoe kwam de Photoshopper aan het snoertje met USB, om de camera aan te sluiten op een computer?


Jaren gingen voorbij. Wat is de fascinatie met Kris en Lisanne? En hun mysterieuze dood? Wat betekent dit alles? Hun verhaal moest verborgen worden, en verborgen blijven. Waarom? De vrouwen zouden zijn verongelukt. Gevallen in de rivier. De gevaarlijke rivier die de Slang wordt genoemd. Maar de botten van Kris - gebleekt met loog of een andere chemische substantie - werden stroomopwaarts gevonden. Waar de wilde dieren die de botten zouden hebben versleept niet eens voorkomen. Het verhaal van Kris en Lisanne moest sterven, zoals zij zelf. Maar waarom? Het nevelwoud verbergt de vraagtekens. Eindeloos veel in aantal. Maar de antwoorden zijn er niet. Het woud zwijgt.